26 Şubat 2011 Cumartesi

havadan sudan

Sevgili Okuyucular,

Bloğumuz taşınmıştır. Yeni yazılara http://www.rengarenkvesiyah.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Grüşmek üzere..




“Ne kadar güzel şey;
Yolun üstündeki bina
Yıkıldığı zaman
Bilinmeyen bir ufuk görmek”
Orhan Veli

Yağmurlu, serin bir sabaha uyandık İstanbul’da. Bu gece, cemre suya düşecek. Evde mayışmak yerine, yağmurun keyfini sürmeli… Başka şehirlerin geri kalır olduğunu sanmıyorum ama İstanbul, gün geçtikçe gergin insanların, ha desen üstüne yürümeye hazır erkeklerin şehrine dönüşüyor. Yakınındakine saygı göstermeyen, kendini sevmeyen insanlardan; trafikte, sokakta başkalarına saygı göstermesini beklemek boşuna… Keskin sirkelerin küplerine zararları umurumda değil, yeter ki etraflarına bulaşmasınlar.

Yağmur, doğa ayarı bozulmuş şehir insanını sakinleştirmek yerine geriyor galiba. En iyisi, kendimi sakin bir kafenin, cam kenarı pufidik koltuğuna atmak. İyi ki böyle yerler var, iyi ki hayatımda böyle yerleri keşfedip benle paylaşan insanlar var. Moda’dayım, bir duvarı krem rengine boyalı, afiş ve resimlerle süslü; diğer duvarı tavana kadar, mavi boyalı kitaplık raflarıyla kaplı sevimli bir kafedeyim. Mavi pufidik sedirlerden birinde, Brezilya kahvesinin kokusu, kitaplar, Norah Jones, yağmur damlaları, masanın altında uyuyan köpekçik… Ara da, üstüne yazı yazmam gereken fotoğrafa bakıyorum: peribacalarının üstünde uçan rengârenk üç balon. Fotoğrafı yolladıklarından beri arada bir açıp bakıyorum, hala bulamadım ne yazacağımı. Bakalım on günüm daha var, kim bilir. Hazır internete bağlanıyorken, iki satır havadan sudan hafta sonu muhabbeti yapayım istedim.

Kafenin kitaplığında, 1971 yılı basımı, aynı yıl “Enver kardeşime sevgilerle” diye imzalanmış bir Yunus Emre şiirleri kitabını, George Orwell’in 1989 İngilizce basımı “Animal Farm” kitabını ve İthaki Yayınlarından çıkan “Jules Verne Öykü Ödülleri-Hayal Gücünün Merkezine Yolculuk” fantastik öykü derlemesini buldum. Okuduklarımdan bazı kısımları paylaşayım, sonra hep birlikte yağmurun, müziğin ve kendi varlığımızın keyfini çıkaralım.

"Nerde bulam isteyim de seni ey gönül, nerdesin?
Nerde virane var ise vallahi gönül ordasın.
Ey gönül sana uyalı kalmadı yüzümün suyu,
Rahmet gele tâ ki sana nerde isen divanesin"
Yunus Emre

“All animals are equal but some animals are more equal than others”
..
“Twelve voices were shouting in anger, and they were all alike. No question, now, what had happened to the faces of the pigs. The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which”

Animal Farm, George Orwell, written between November 1943-February 1944

Görsel : Google Image

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder