5 Ekim 2010 Salı

'The Granta' ile tanışma

Bu hafta bir edebiyat dergisi ile tanıştım: The Granta. Dergi, 1889 yılında, Cambridge Universitesi öğrencileri tarafından gazete olarak çıkarılmaya başlamış. O yıldan şimdiye kadar da nerdeyse aralıksız yayınlanmış. Sylvia Plath’dan Doris Lessing’e, Marquez’den, Nadine Godimer’e pek çok yazarın tanınmadan önce yazıları yayınlanmış bu dergide. Gazete, 1979’da mali sebeplerden dolayı kapanma noktasına gelmiş, ama eski Cambridge mezunlarının desteği ile dergiye dönüşmüş ve yayınlanmaya devam etmiş. “Winter 2007” sayısında, dergi olarak çıktıkları 100. sayıyı kutlamışlar.

“In 1979, a young American graduate revived an old Cambridge University magazine and created a home for good writing of all kinds – reportage, fiction, memoir and biography – as well as photography and, occasionally, poetry. In the years that followed Granta established itself on both sides of the Atlantic, and continues to publish the best new writing in English from all over the world. This special issue celebrates Granta’s 100th edition. “

Derginin tamamını abone olmadan online okuyamıyorsunuz, sadece tadımlık bazı yazılar… İşte mutlaka ziyaret etmenizi önerdiğim sitesi: http://www.granta.com/
Dergiyi karşıma, El Pais’in haftasonu eki çıkardı. Meğer 1889’dan beri edebiyat konusunda yayınlanmasının yanı sıra, belirli aralıklarla yayınladığı “gelecek vaadeden genç yazarlar” listesi ile de biliniyormuş. Gerçi bu listelerde adı yer alan kimi yazarların da dediği gibi, nihayetinde belirli kriterler arasına sıkıştırılmış yazarlar listesi bu, ne içindekini fazla değerli, ne dışındakini değersiz kılar. Yine de, benim gibi ‘ne yapsam da günümüz latin edebiyatı yazarlarını tanısam?’ diyenler için, saygın bir derginin önerileri olarak alınabilir.

İçlerinde Salman Rushdie, A. N. Wilson, Adam Mars-Jones ve Martin Amis’in de yer aldığı ilk liste, 1983’de, “En İyi Genç İngiliz Yazarlar” için hazırlanmış. Daha sonra yine İngiliz romancılar için 1993 de ve 2003 de, Amerikalı romancılar için 1996 ve 2997’de liste yapılmış. Bu yılın listesi İspanyol Dilinde Yazan En iyi Genç Yazarlar / Best of Young Spanish-Language Novelists / Los mejores narradores jovenes en español… Dergi önce İspanyolca yayınlanacak, 25 Kasım 2010’da İngiltere baskısı çıkacakmış. 1 Ocak 1975 den sonra doğan 22 yazarı kapsayan listeyi, altı kişiden oluşan bir seçici kurul hazırlamış: Granta en español’un editörleri Valerie Miles ve Aurelio Major; Guatemala-Amerikalı romancı Francisco Goldman; Katalan eleştirmen, editör ve yazar Mercedes Monmany; İngiliz gazeteci ve eski-Latin America muhabiri Isabel Hilton; Arjantinli yazar ve film yapımcısı Edgardo Cozarinsky. Liste 1 Ekim 2010’da Madrid’de Circulo de Bellas Artes’de yapılan bir basın toplantısında açıklanmış.

Hızlıca bir arama yaptırınca web siteleinde The Granta’nın, Türkiyeli yazarlardan Orhan Pamuk ve Elif Şafak’a rastladım. Umuyorum, yakın zamanda, öykülerinin dilini, kurgusunu, hayal dünyalarını çok sevdiğim, son dönem Türkiyeli yazarların da sözleri olsun bu dergide.

Bu yazarlardan dört tanesi – Andres Barba, Andres Neuman, Javier Montes y Patricio Pron-, haftasonu El Pais’in internet sitesi aracılığı ile, okurlarının sorularını cevaplamışlar. Bu söyleşiden kısa bir çeviriyi, yetiştirebilirsem bu hafta bloğa ekleyeceğim.


Gelelim son yayınlanan listeye. İçlerinde dilimize çevrilen yazarlar var mı bilmiyorum, ben internet kitapçılarında bulamadım, ama işte listelenen 22 İspanyolca yazan genç yazar:

ANDRÉS BARBA – İspanya, 1975
OLIVERIO COELHO – Arjantin, 1977
ANDRÉS RESSIA COLINO – Uruguay, 1977
FEDERICO FALCO – Arjantin, 1977
PABLO GUTIÉRREZ – İspanya, 1978
RODRIGO HASBÚN – Bolivya, 1981
SÒNIA HERNÁNDEZ – İspanya, 1976
CARLOS LABBÉ – Şili, 1977
JAVIER MONTES – İspanya, 1976
ELVIRA NAVARRO – İspanya, 1978
MATÍAS NÉSPOLO – Arjantin, 1975
ANDRÉS NEUMAN – Arjantin, 1977
ALBERTO OLMOS – İspanya, 1975
POLA OLOIXARAC – Arjantin, 1977
ANTONIO ORTUÑO – Meksika, 1976
PATRICIO PRON – Arjantin, 1975
LUCÍA PUENZO – Arjantin, 1976
SANTIAGO RONCAGLIOLO – Peru, 1975
ANDRÉS FELIPE SOLANO – Kolombiya, 1977
SAMANTA SCHWEBLIN – Arjantin, 1978
CARLOS YUSHIMITO – Peru, 1977
ALEJANDRO ZAMBRA – Şili, 1975


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder