22 Temmuz 2010 Perşembe

Kitap : “Amor” Paulo Coelho veya Yazarak Hayatı Paylaşmak

Paylaşmanın hayatın anlamı olduğunu düşünüyorum. Paylaşarak ruhumuzu arındırabileceğimizi, paylaşarak aynı bedenin içinde çoklaşabileceğimizi... Bu yüzden birinin yazarak, hayatında gördüğünü, bildiğini, hayal ettiğini, sevdiğini, korktuğunu paylaşması çok değerli. Yazma yetisi gerçek bir lütuf.

Bu kadar dolana dolana ulaşmaya çalıştığım yer, yazarlarımın yanı. Başladığı günden ölümüne kadar düzenli olarak okuduğum Saramago’nun blogu ve kitapları üstüne, önümüzdeki günlerde bir yazı hazırlamak istiyorum. Hatta yapabilirsem, eşi Pilar del Rio’nun, onun ölümünden sonra 18/07/2010’da El Pais’de yayınlanan “Viaje por Saramago” (Saramago’yla yolculuk) yazısınından bölümlerde çevirmeliyim.

Barcelona’da St Jorge gününde aldığım Paulo Coelho’nun “Amor” /Sevgi kitabı henüz dilimize çevrilmedi. Ama aslında kitapta yazılanları Coelho’nun okurları biliyor, zira yayınlanan kitaplarından yapılmış bir derleme bu. Daha sonra Elif Şafak’ın çıkardığı “Kağıt Helva” ya benzer bir format. Merak ediyorum, son zamanlarda yayınevlerinin yeni buldukları yöntem bu mu? Yani bastıkları iyi satan yazarların kitaplarını kırpıp kırpıp, bu kırpıntıları yeni kitap gibi basmak mı? Bu haliyle kitaplar, daha çok, yazarın altını çizdiği cümlelerin bir derlemesi gibi. Belki biz okurlar da kendimiz için altını çizdiğimiz kitaplardan bir derleme yapabiliriz. Adı da mesela “Hayatımdaki Tek Kitap” olabilir. Böylece öldükten sonra arkamızda bir adet “okuduğumuz kitaplardan cümleler seçkisi” bırakmış oluruz.

“El amor es un riesgo, pero siempre fue así. Hace millares de años que las personas se buscan y se encuentran.” / “ Aşk risklidir, ama hep böyleydi. Milyarlarca yıldır insanlar onu arar ve bulur” P. Coelho
Coelho kitaplarında dille oynamak yerine ruhu harekete geçirmeye çalışan yazarlardan. Onun ustalığı, olabildiğince sade bir dille, çok basit bir öykünün içinde, okuyucuya basit gibi görünen karmaşık soruları sordurabilmekte. Ruhani değil ama ruha dokunan sözler. Bugün bu yazı için “amor”un kapak fotoğrafını ararken Coehlo’nun da blog yazdığını öğrenmiş oldum.

Blog adresi : http://paulocoelhoblog.com/
Web sitesi : http://www.paulocoelho.com/espa/index.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder