21 Temmuz 2010 Çarşamba

Yazdıklarımdan (2) - Bici Bici

Bici bici, Adana’da sokaklarda, özellikle de okul önlerinde satılırdı. Su ve nisaşta kaynatılır, jölemsi kıvama gelince ateşten alınıp, dumanı tüte tüte yuvarlak derin tepsilere dökülür. İştah kapayan, bulanık, grimsi bir görüntüsü vardır bu haliyle.



İşte şimdi, tepside soğumaya bırakılmış bulanık bici bicinin içindeyim. Yalnız ben mi, bütün İstanbul, top yekun tepsinin dibinde durmuş, tepemizdeki bulanık, iç kapayan gökyüzünün renklenmesini bekliyoruz.



Soğuduktan sonra küçük karelere bölünür bibi bici, bekledikçe karelerin arası gevşer, böylece üstüne dökülen şerbetin renkleri tepsinin dibine kadar sızar.

İlk müşteri gelip, küçük avucundaki bozuk parayı uzatıncaya kadar, sineklerin bile konmak için yüzvermediği bulanıklıkta beklemek... Az şey değildir. Nihayet gök gürlemeye başladı. Tenefüs zilini duyunca, sınıflardan bu kadar coşkuyla, koşarak çıktıklarına göre, derste fena sıkılıyor bu çocuklar. Yaşasın, ilk müşteri geldi! Siyah önlüğünde tebeşir tozları, kolalı yakası sola kaymış, cin bakışlı bir oğlan. Yağmur bastırdı. Sağanak. Pembe gül suyu kıpır kıpır karelerin arasını doldurmaya başladı. Mis gibi gül kokusu... “Pudra şekeri çok olsun” derken sesinden belli, ilk lokmayı ağzına atmak için zor dayanıyor. Ders boyunca bunu mu düşündün be çocuk?
Tam ölçüsüyle bici bici tarifinimiz ise e-tarifler sitesinden.
Gerekli Malzemeler1 paket nişasta (12 çorba kaşığı kullanılacak)
1 tatlı kaşığı bici bici boyası(aktardan şerbet boyası diyerek edinebilirsiniz)
1 kg şeker
Şoklanmış Buz
Bir paket pudra Şekeri
(İsteğe bağlı olarak gül suyu, muz, çilek, kiraz, şeftali)
Tarifi:2 çay bardağı toz şeker, 12 kaşık nişastayı, bir miktar su ile muhallebi olana dek karştırarak koyu hale gelmesini sağlıyoruz. Koyulaştırdıktan sonra bir tepsiye ince bir tabaka halinde seriyoruz. Sonra dolapta soğumaya bırakıyoruz. Donduktan sonra bici bicimizin temel malzemesi hazır demektir. Diğer tarafta bir litre suyun içerisine bicibici boyamızı ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Donan nişastalı muhallebimizi küpler halinde kesiyoruz. Bir kasenin yarısını dolduracak biçimde bu muhallebimizi koyuyoruz. Üzerine şoklanmış buzu rendeleyerek kar biçiminde kubbe şeklini alacak şekilde koyup hafifçe elimizle bastırıyoruz.

Buzun üzerini havuz biçiminde açarak ortasına dilediğiniz miktarda pudra şekeri koyuyoruz, yine dilediğiniz miktarda gül suyu koyuyoruz, yukarıda saydığım meyvelerden dilediğiniz dilimleyerek üzerini süsleyebilirsiniz. En son aşama olarak da kaynatıp soğuttuğunuz bici bici boyalı sudan buzun üzerine yavaşça döküyoruz. Çok fazla koymamanızı tavsiye ederim. Buz eridiğinde taşma ihtimali var. http://www.e-tarifler.com/tatli_tarifleri/bici-bici.0.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder